Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile - Android

Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile - Android

Androidro.ro
Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile?

Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile? Mai bine mai mult, sau din contra? Haideti sa vedem la ce se refera acest mic detaliu, unul de care “ne lovim” mai peste tot in tabelul de specificatii tehnice al telefoanelor mobile. Pentru a raspunde la o intrebare pe care am scris-o anterior, va spun […]

Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile?
Cosmin

Androidro.ro
Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile?

Ce inseamna procesor pe 7nm in cazul telefoanelor mobile? Mai bine mai mult, sau din contra? Haideti sa vedem la ce se refera acest mic detaliu, unul de care “ne lovim” mai peste tot in tabelul de specificatii tehnice al telefoanelor mobile.

Pentru a raspunde la o intrebare pe care am scris-o anterior, va spun ca cu cat mai putin, cu atat mai bine. Spre exemplu, sa ne uitam putin la procesorul unui telefon Samsung de tip flagship.

In 2012, un model de top precum Note 2, se afisa cu un procesor fabricat pe o tehnologie de 32nm. Dupa 8 ani de zile, ne uitam la un Note 20 Ultra 5G cu chipset fabricat pe 7nm+. Deci, automat, ne putem da seama ca mai mic = mai bine.

Observati ca la ora actuala, cele mai performante telefoane, sunt fabricate pe 7nm+ si nu pe 7nm, desi exista multe terminale cu asa ceva. Sunt practic putine modificari aduse si sa spunem ca acel “+”, are si putin marketing in ele.

Se poate merge si mai jos de atat?

Da! Teoretic, in toamna acestui an (05.09.2020), Huawei ar putea prezenta un procesor fabricat pe 5nm si acesta sa fie integrat in versiunile de top ale lui Mate 40 PRO.

Se mai spune ca sub 3nm nu se poate ajunge, cel putin nu in urmatorii ani. Asta ar insemna ca cei ce se ocupa de dezvoltarea acestor tehnologii, vor cauta sa le imbunatateasca pe cele deja lansate.

Si totusi, ce inseamna procesor pe 7nm?

Telefoanele mobile sunt dispozitive electronice de mici dimensiuni si cu usurinta ne dam seama ca producatorii nu pot integra procesorul destinat unui PC sau unui laptop, chiar daca asta ar insemna performante mult mai bune.

Procesorul este fabricat folosind fotolitografie, unde o imagine a procesorului este gravata pe o bucata de siliciu care este creat din nisip.

Deci, comapaniile care produc procesoare pentru telefoanele mobile (Qualcomm, MediaTEK, Samsung prin Exynos sau Huawei cu HiSilicon), au fost nevoite sa se concentreze pe tranzistoare distantate foarte putin pentru a se incadra in procesoarele de mici dimensiuni.

“Nm” inseamna “nanometru” si reprezinta distanta dintre tranzistoarele din interiorul unui procesor. Si ca sa va dati seama despre ce distante discutam, acest nanometru inseamna lungimea egala cu o miliardime dintr-un metru sau o milionime dintr-un milimetru!

Daca vreti si mai exact, nm reprezinta cea mai scurta distanta intre tranzistoarele din interiorul procesorului. Aceste tranzistoare au si ele dimensiuni minuscule, practic niste “porți” electrice care se inchid si deschid pentru a efectua anumite calcule.

Si intr-un procesor, sunt miliarde de astfel de tranzistoare. Spre exemplu, peste 3.000.000.000 intr-un SD835!

Cu cat distanta aceasta este mai mica in interiorul unui procesor, puterea de procesare creste, caldura emanata este mai mica, inclusiv consumul de energie este mai mic. Putem afirma fara sa gresim, ca un procesor fabricat pe cati mai putini nanometri, este mai eficient si mai rapid!

De ce exista telefoane cu procesoare pe 7nm dar cu preturi mult diferite? 

Pentru ca in cazul unui telefon mobil si spre deosebire de un PC sau laptop, procesorul integreaza aproape tot ce tine de sunet, conectivitate, de placa grafica sau de incarcare, pana si de display sau de camerele foto. Iata si cateva exemple.

  • Kirin 810, fabricat pe 7nm. Prezent inclusiv pe Mate 30 Lite sau P40 Lite, telefoane destul de accesibile.
  • Kirin 990 5G /7 nm+ – Huawei P40 PRO, mult mai scump.
  • MediaTEK Dimensity 820, tot pe 7n si prezent in interiorul lui Redmi Note 10.
  • Snapdragon 865 pe 7nm+, Samsung Note 20, S20, etc.

Toate telefoanele de mai sus (si multe altele), sunt produse folosind o tehnologie de 7nm. Dar chiar si in aceste conditii, preturile difera mult. De ce? Este suficient sa ne uitam pe intreaga lista a specificatiilor si vom intelege motivul.

20/08/2020 10:39 AM