Androidro.ro
Cum a evoluat MediaTEK in 2020. Cumparam telefoane MTK?
Acum, in 2020, nu se mai simte teama de telefoanele dotate cu procesoare MediaTEK. Este foarte adevarat ca in trecutul destul de indepartat, majoritatea procesoarelor MTK erau foarte slabe si nu ofereau mai deloc performante. In general, telefoanele chinezesti erau dotate cu asa ceva si automat, primeau o eticheta pe masura. Dar erau telefoane care […]
Cum a evoluat MediaTEK in 2020. Cumparam telefoane MTK?
Cosmin
Androidro.ro
Cum a evoluat MediaTEK in 2020. Cumparam telefoane MTK?
Acum, in 2020, nu se mai simte teama de telefoanele dotate cu procesoare MediaTEK. Este foarte adevarat ca in trecutul destul de indepartat, majoritatea procesoarelor MTK erau foarte slabe si nu ofereau mai deloc performante. In general, telefoanele chinezesti erau dotate cu asa ceva si automat, primeau o eticheta pe masura.
Dar erau telefoane care se cumparau, am facut si eu review pentru zeci de modele, cred ca incepand cu anul 2014 sau in perioada respectiva. Treptat, interesul pentru aceste telefoane a disparut.
Observati ca nici macar cei de la Allview nu mai ne prezinta zeci de modele in fiecare an, iHunt s-a concentrat pe telefoanele rezistente, UTOK a disparut, Evolio nici nu se mai gandeste sa reintre pe aceasta piata.
Si acestea sunt numai cateva exemple din Romania, dar se aplica si companiilor din China, celor mai mici. De ce s-a intamplat asta? Pai Huawei a venit cu modele midrange cu procesoare Kirin, Xiaomi rar a folosit MediaTEK pe telefoanele accesibile, valabil si pentru Samsung.
Clientul a devenit mai educat si oferta mult mai bogata. Pana la urma, de ce sa cumperi un telefon produs de cine stie ce firma chinezeasca, in conditiile in care pentru o suma putin mai mare, puteai achizitiona ceva net superior! Gandirea aceasta s-a conturat mai profund in ultimii doi sau trei ani si iata-ne in 2020, an in care aproape nu mai discutam deloc despre telefoanele chinezesti, altele produse de Xiaomi sau Huawei.
Mai departe, MediaTEK a simtit asta, au vazut ca pierd teren si nu au stat cu mainile la spate. Daca doreau sa reziste in acest domeniu, nu puteau continua asa. Si “minunea” s-a produs!
Incepand cu 2018, se ca publicul priveste cu alti ochii procesoarele MediaTEK si producatorii au inceput sa fabrice telefoane cu noile solutii. Unele mult mai performante si adaptate vremurilor pe care le traim. Au ajuns chiar sa concureze cu Qualcomm si sa bata palma cu cei de la Huawei.
Este adevarat ca au prin si un teren propice, stim ca este o problema cu procesoarele Kirin, cele pe care Huawei le foloseau in proportie de 90%. MediaTEK si-a asociat numele cu mari producatori si au avut de castigat. Au primit un feedback bun, au prins curaj si iata ca reusesc sa prinda topul.
Nu spun ca sunt peste cei de la Qualcomm sau Exynos, imi este greu sa cred ca vom vedea vreun “S” sau vreun “Note” cu chipset de la MediaTEK! Mai departe, stim ca nu conteaza numai numarul de nuclee sau frecventa la care lucreaza!
Spre deosebire de procesorul unui PC, in domeniul telefoanelor mobile, discutia este una mai sensibila. Un chipset al unui terminal mobil integreaza cam tot ceea ce tine de conectivitate, de sunet, camere foto, display si incarcare. Daca ceva nu functioneza bine sau nu este implementat corect, rapid vor aparea recenzii negative. Si MediaTEK nu isi mai doreste asa ceva.
Acum, haideti sa facem un scurt istoric al procesoarelor si voi incepe cu cel de unde cred eu ca a inceput schimbarea. Va spun insa ca cel mai popular chipset MediaTEK prin 2017, era Helio P23. Din pacate, cu toate ca avea 8 nuclee, toate erau de tip Cortex A53.
Insa, adevarata schimbare a inceput in prima parte a anului 2018, este vorba despre Helio P60. Un chipset chiar bun pentru perioada respectiva, avea inclusiv 4 nuclee de putere mai mare, Cortex A73 si fabricat pe 12nm. Multe telefoane au fost lansate cu acest procesor, inclusiv in 2020 mai apar.
Vazand ca se poate si mai bine, MediaTEK introduce mai multe versiuni de Helio, dar majoritatea destinate telefoanelor low sau mid-range. Helio P22, A22, P70, P35 (2018/12nm).
In 2019, au prins si mai mult curaj, dar tot timid si majoritatea fabricate tot pe 12nm. Adica Helio P35, P65, P90. Cel mai tare, au apasat pe pedala in 2020, anul care cred ca este cel mai bun pentru ei. Au batut palma cu mai multi producatori mari si chiar prin cateva procesoare (inclusiv cu 5G), reusesc sa se “bata” cu cei de la Qualcomm.
Este si primul an in care introduc cateva procesoare fabricate pe o tehnologie de 7nm, unele cu adevarat performante:
Tot noua este si seria “G” (2019/2020), MediaTEK sustine ca este una dedicata telefoanelor mai accesibile, dar care ofera performante bune in jocuri. Deja au aparut cateva telefoane motorizate de diverse versiuni, le vedem mai jos.
Cred ca nu au cum sa mai dea inapoi acum si MediaTEK se indreapta spre o directie buna. Au avantajul de a avea in portofoliu foarte multe versiuni de procesoare si pot vinde multor producatori. Apoi, este posibil sa profite si de problemele celor de la Huawei. Dar sa profite intr-un sens bun si sa reuseasca sa dezvolte solutii mult mai bune.
Sa se perfectioneze inclusiv la nivel de camere foto, conectivitate mult mai stabila si sunet de exceptie, capitole la care Qualcomm straluceste la ora actuala. Poate in 2021!
14/08/2020 10:10 AM
31/08/2020 04:53 PM
24/08/2020 10:07 AM
04/08/2020 04:33 PM
07/08/2020 02:10 PM
05/08/2020 09:08 AM
07/08/2020 01:34 PM
25/08/2020 05:25 PM
26/08/2020 03:41 PM
2014 © Aplicaţii Android româneşti