Allview QLED 4K 126cm – Mi-a fost destul de simplu sa-mi dau seama despre ce este vorba si chiar am putut sa compar doua tehnologii usor diferite. Este vorba despre QLED vs LED. Ca televizor personal, detin tot un Allview, tot cu Android si tot 4K 126 cm.
Numai ca este vorba despre traditionalul LED, cel de aici. Chiar le-am pornit pe ambele, le-am pus unul langa altul si am vazut cu exactitate despre ce este vorba. Am atasat acestui articol si doua clipuri video, in cel comparativ va puteti da si voi seama despre ce este vorba.
In cazul celui QLED, am observat culori mai intense. As spune ca acestea sunt cam cu 30% mai placute in comparatie cu LED-ul standard. O diferenta este si la reproducerea culorii negre, insa ceva mai mica.
In orice caz, ambele au un contrast foarte bun si negrul este cea mai mica problema a acestor televizoare. Revenind la modelul QLED, nu gresesc daca spun ca este un televizor bun si cu un pret ok pentru ceea ce ne ofera.
Dar si de data aceasta, ca minusuri, spun ca mi-ar fi placut unghiurile de vizualizare ceva mai bune si un control al imaginii inclusiv in modul smart. Nu poti seta sau schimba nimic cand este in aplicatii (Netflix, YouTube, HBO, etc), ma refer la sunet sau imagine.
Butoanele dedicate de pe telecomanda sunt utile numai in modul Live TV si numai atunci poti regla imaginea sau sunetul. Si setarile sunt multe si complexe, chiar te pierzi in ele.
La baza, un QLED, este tot un LED si nimic altceva. Insa, exista o tehnologie care face diferenta. Intre LCD si lumina de fundal produsa de un panou cu led-uri, mai exista un strat cu nano-particule reactive la energie (puncte Quantum). Acest strat, are capacitatea de a filtra lumina si in acest mod, culorile devim mai saturate si mai placute ochiului.
Am putea crede ca putem reproduce aceste culori si pe un LED traditional, fiind suficient sa crestem saturatia culorilor din meniu. Nu este asa, nu vom face decat sa coloram totul si rezultatul final va fi unul nedorit.
In cazul unui QLED, culorile sunt mai aprinse fara sa intervenim si mai saturate. Oarecum, putem sa comparam imaginea cu cea reprodusa de un OLED sau AMOLED.
Cu toate ca tehnologiile sunt diferite, rezultatele nu difera chiar foarte mult. Dar nu trebuie in final sa comparam tehnologia QLED cu OLED, la baza este ceva total diferit.
Televizorul parca te atrage prin culorile reproduse si este un impact vizual destul de mare cand il pornesti pentru prima data. Desi cu timpul acest impact scade, culorile iti vor atrage atentia de fiecare data cand il privesti.
Allview ne vorbeste si despre cateva tehnologii integrate, le voi enumera si eu mai jos. Dar repet, unghiurile de vizualizare puteau fi mai bune. Daca-l privim dintr-o parte laterala, culorile devin mai spalacite si parca se amesteca, dispare si albul care de altfel este reprodus destul de corect.
Este adevarat ca cele mai bune rezultate le vom cunoaste in momentul in care ne uitam la continut 4K HDR10, in special pe YouTube, Netflix sau alte aplicatii care ofera acces la imagini de cea mai buna calitate.
Impactul vizual nu va fi la fel de mare cand privim spre un post TV ce nu emite nici macar la rezolutie HD. Insa, majoritatea programelor TV care sunt disponibile in rezolutie HD, ofera o imagine placuta si chiar buna.
In linii mari, este un televizor identic cu restul celor care fac parte din seria ePlay. Adica un design reusit, subtire, margini ale ecranului inguste, constructie robusta, fara sa scoata zgomote suspecte atunci cand se incalzeste.
Materiale bune si ca diferente, acest QLED are rama laterala din aluminiu si partea de jos este neagra, nu argintie. Picioruse metalice cu design reusit si un joystick pentru controlul televizorului daca nu avem telecomanda langa noi.
Ruleaza sistemul de operare Android si chiar a a primit o actualizare imediat de cum l-am pornit pentru prima data. Chiar daca are tot un procesor cu 4 nuclee si 1.5GB RAM + Android 9, parca este cu 20% mai rapid in comparatie cu LED-ul meu, tot un Allview cu dotari identice.
Telecomanda SMART cu acces direct catre YouTube si Netflix. Te obisnuiesti repede cu ea, destul de bine construita si isi face treaba cu brio. Mie imi place ca are mai multe butoane, sunt unii care prefera ceva mai minimalist.
Exista inclusiv conectivitate Bluetooth, putem asocia o pereche de casti dotata cu asa ceva. Dar si jack audio, optic sau setari multiple pentru sunet sau imagine. Iata cateva dintre optiunile pe care le vedem in meniu, precizez ca aproape toate vin impreuna cu alte setari disponibile
In meniul de setari avansate, intalnim (si acestea cu alte optiuni):
Tuner de culoare (setari disponibile)
In concluzie, va spun clar ca nu este numai o strategie de marketing si chiar exista diferente intre QLED si LED-ul clasic, unele pe care deja le-am mentionat pana acum. Am enumerat si minusurile pe care le-am descoperit eu, adica unghiurile de vizualizare nu tocmai perfecte si lipsa posibilitatii de a seta ceva in modul SMART.
Allview QLED 4K 126cm – Pretul televizorului este acum de 2499 lei (126cm) sau pentru cei ce vor o diagonala si mai mare, 3499 lei (164cm). Pentru tot ceea ce ne ofera si pentru functionarea rapida si sunetul chiar bun, spun ca isi merita banii.
11/10/2020 10:29 AM
26/10/2020 11:05 AM
17/10/2020 01:18 PM
07/10/2020 02:50 PM
21/10/2020 10:35 PM
29/10/2020 11:54 AM
21/10/2020 10:01 AM
29/10/2020 09:52 AM
13/10/2020 11:13 AM
2014 © Aplicaţii Android româneşti