Ce inseamna rata de refresh Cumparam un telefon cu 90 sau 120Hz Pareri - Android

Ce inseamna rata de refresh Cumparam un telefon cu 90 sau 120Hz Pareri - Android

Ce inseamna rata de refresh? Desi poti explica oarecum intr-un articol despre ce este vorba, nu cred ca ar strica sa mergeti intr-un showroom si sa butonati un telefon cu o rata de refresh mare, adica peste cea standard de 60Hz. Am observat ca sunt persoane ce nu au folosit un telefon cu rata de […]

Ce inseamna rata de refresh? Desi poti explica oarecum intr-un articol despre ce este vorba, nu cred ca ar strica sa mergeti intr-un showroom si sa butonati un telefon cu o rata de refresh mare, adica peste cea standard de 60Hz.

Am observat ca sunt persoane ce nu au folosit un telefon cu rata de refresh mare si care cred ca este numai un mic truc de marketing pe care producatorii il folosesc.

Este adevarat, aproape toti producatorii inventeaza tot felul de denumiri cu care sa ne atraga si multe dintre ele raman la marketing si nici nu prea conteaza in utilizarea de zi cu zi. Nu este deloc cazul aici, rata de refresh se simte in utilizare si chiar conteaza.

Apoi, unele voci pot spune ca un telefon cu o rata de refresh cat mai mare, pierde la capitolul autonomie. Este destul de adevarat, majoritatea producatorilor chiar spun asta in meniul de setari, in zona in care putem selecta 90Hz, 120Hz, 144 Hz etc.

Insa, in mare proportie, toate telefoanele ce au un display cu rata de refresh mare, au si o incarcare rapida si pentru 20 de minute de conectare la chiarger, pot acumula energie suficienta pentru multe ore. Deci, nu cred ca este o problema sau un motiv pentru care sa nu cumparam un telefon dotat cu asa ceva.

Ce inseamna rata de refresh? Intai cateva explicatii mai pe intelesul tuturor si apoi, cateva explicatii usor tehnice:

Haideti sa va spun care a fost experienta mea si impactul pe care l-am avut atunci cand am utilizat un smartphone cu display ce suporta rata de refresh de 90Hz.

Este vorba despre un OnePlus 7 PRO, unul dintre primele telefoane din lume care s-a laudat cu asa ceva. Meniu mai lin, mai fluent, mai placut ochilor, mai rapid. Tranzitii la fel, scroll fara sa deranjeze ochii, experienta de navigare si de utilizare care este mult imbunatatita.

Spre exemplu, cand derulezi continutul pe Facebook, nu mai apar acele mici sacadari care pot deveni deranjante sau obositoare. Continutul “curge” lin pe display si este o placere sa folosesti telefonul mobil.

Insa, nu toate aplicatiile pe care le descarcam din Google Play sunt compatibile, insa cele pe care le utilizam uzual, suporta o rata de refresh mai mare. Si dupa ce folosesti mult timp un smartphone cu o dotare de acest gen, cu greu mai te poti intoarce la unul standard (60Hz).

Ce inseamna rata de refresh? Ce se intampla de fapt?

Un display, este alcatuit din multi pixeli. Ati observat ca in dreptul specificatiilor, apare acel indice de ppi, adica numarul de pixeli care se afla intr-un inch. Si nu sunt deloc putini intr-un display (in jur de 400 ppi/inch).

Apoi, fiecare pixel trebuie actualizat de fiecare data cand pe display apare o imagine. Si cand toate randurile de pixeli sunt actualizate, asta inseamna ca afisajul s-a reimprospatat o data.

Deci, rata de refresh (sau reimprospatare) a unui afisaj este frecventa cu care acesta se actualizeaza. O rata de refresh de 60Hz se traduce printr-o reimprospatare de 60 de ori pe secunda.

Imaginea de pe display fiind actualizata o data la 16,67 milisecunde. Deci, un display al unui telefon mobil cu 90Hz se reimprospateaza de 90 de ori pe secunda (11.11ms), 120Hz de 120 de ori pe secunda (8.33ms) si asa mai departe.

oneplus 7 pro

Cu toate ca ochii nostrii nu pot sesiza un singur cadru reimprospatat, putem sesiza succesiunea mai lina a cadrelor de pe ecranul telefonului. Un display cu rata de refresh de 90Hz, este capabil sa reproduca cu aproximativ 50% mai multe cadre comparativ cu un display standard.

Deci, o rata de reimprospatare mai mare = o viteza mai mare a animatiilor reproduse de ecranul telefonului. Daca vreti sa intelegeti si mai bine, puteti face urmatorul test comparativ.

Fie vizionati pe YouTube un clip filmat in 30fps si apoi in 60fps, fie filmati voi cu camera telefonului doua clipuri separate, unul in 30 si altul in 60fps.

Apoi, vizionati rezultatele si veti vedea diferenta, fie si pe un display de 60Hz. Deci, rata de refresh chiar se simte si este importanta, nu discutam deloc despre un simplu marketing.

Recomand sa va cumparati un telefon cu display de acest gen si veti sesiza clar beneficiile. Mai ales ca preturile au scazut mult, intalnim modele chiar si sub 1000 de lei.

La inceputul anului 2020, am facut un articol in care prezentam modelele cu rata de refresh mare. In acest moment, mi-ar fi foarte greu si asta deoarece exista foarte multe terminale de acest gen.

26/10/2020 09:49 AM